Το ανοσοποιητικό σας σύστημα και η χειροπρακτική περίθαλψη

Το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή και την υγεία σας. Χωρίς σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος η υγεία σας βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο.

Τι συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά;
image-219701-anosiopitiko.jpg
Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας είναι υπεύθυνο για τη γενική υγεία σας. Είναι υπεύθυνο από την καταπολέμηση καρκίνων έως την καταπολέμηση ιών, τοξινών και πιο συνηθισμένων καταστάσεων, όπως τα κρυολογήματα. Η απόκριση του σώματός σας ακόμη και σε κάτι μικρό, όπως ένα κόψιμο από χαρτί, βασίζεται  στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα του σώματός σας να χειριστεί σωστά μια μη απειλητική ξένη ουσία, όπως τρίχες από κατοικίδια ή γύρη. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά και να απελευθερώσει χημικές ουσίες, όπως η ισταμίνη, όταν αντιληφθεί κάποιο αλλεργιογόνο. 

Μια άλλη συνηθισμένη πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά είναι το άσθμα. Σε αυτή την περίπτωση, η υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς (βρόγχους) στους πνεύμονες. Οι προκύπτουσες αποφράξεις μπορεί να κάνουν δύσκολη την αναπνοή.

Αυτοάνοσα νοσήματα

image-219724-xapia.jpg


Γνωρίζατε ότι τα φάρμακα μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πολλά φάρμακα και φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να βλάψουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Πολλά φάρμακα εξασθενούν τις πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλος από το σώμα σας, αφήνοντάς σας περισσότερο ευάλωτους σε λοιμώξεις και νοσήματα. Ορισμένα φάρμακα που βλέπουμε να διαφημίζονται στην τηλεόραση προειδοποιούν στις αποποιήσεις στο τέλος ότι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χειροπρακτικής φροντίδας είναι ότι δεν περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων. Είτε αντιμετωπίζετε πόνο είτε επιδιώκετε καλύτερη υγεία, η χειροπρακτική περίθαλψη λειτουργεί χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε ένα άγνωστο ερέθισμα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας αρχίζει να παράγει αντισώματα που επιτίθενται στους ιστούς του ίδιου του σώματος αντί να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

Νοσήματα ανοσοανεπάρκειας

Τα νοσήματα ανοσοανεπάρκειας εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις ή δεν αποκρίνεται αρκετά έντονα ώστε να αποτρέψει τα νοσήματα ή ενδεχομένως, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ήδη υποστεί καταστολή από φάρμακα ή μια υπάρχουσα ασθένεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανοσοανεπάρκεια μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση λόγω κάποιας γενετικής διαταραχής (πρωτοπαθής ανοσοανεπάρκεια). Είτε έτσι είτε αλλιώς, το σώμα σας είναι πλέον πιο ευάλωτο σε νοσήματα και λοιμώξεις.

Πώς βοηθά η χειροπρακτική περίθαλψη το ανοσοποιητικό σύστημα;

Η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί τον πυρήνα της χειροπρακτικής περίθαλψης. Παρόλο που πολλοί συνδέουν τον πόνο με τη χειροπρακτική περίθαλψη, θυμηθείτε ότι ο πόνος αφορά μόνο το 10% του νευρικού συστήματός σας. Το υπόλοιπο 90% είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αυτό το 90% συνδέεται με όλες τις λειτουργίες του σώματός σας: την αναπνοή, την πέψη των τροφών, τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων σας, τον έλεγχο των μυών σας (εκούσιο και ακούσιο), το ανοσοποιητικό σας σύστημα και οτιδήποτε άλλο. Όλα ελέγχονται μέσω του κεντρικού νευρικού σας συστήματος, το οποίο ξεκινά από τον εγκέφαλό σας, διατρέχει τη σπονδυλική σας στήλη και από εκεί ολόκληρο το σώμα σας.


Στην περίπτωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, η χειροπρακτική περίθαλψη διασφαλίζει τη βέλτιστη επικοινωνία μεταξύ του σώματος και του εγκεφάλου σας.

Ο εγκέφαλός σας πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι δεν πάει καλά με το σώμα σας έτσι ώστε να μπορεί να καθοδηγήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αποκριθεί σωστά. Το κεντρικό νευρικό σας σύστημα πρέπει να παρέχει απεριόριστες και αφιλτράριστες πληροφορίες στις οποίες ο εγκέφαλός σας να μπορεί να αποκριθεί. Πόσο καλά το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποκρίνεται - ή δεν αποκρίνεται - σε λοιμώξεις, νοσήματα ή οποιαδήποτε άλλη ξένη ουσία που εισβάλλει στο σώμα σας βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτό που ο εγκέφαλός σας του δίνει εντολή να κάνει. Οι οδηγίες από τον εγκέφαλός σας προς το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι τόσο καλές όσο και οι πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλος.

image-219745-ftarnisma.jpg
Όταν ο εγκέφαλός σας λαμβάνει τμηματικές, ανεπαρκείς ή και καθόλου  πληροφορίες, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν θα αποκριθεί σωστά. Η απόκριση του ανοσοποιητικού σας συστήματος θα μπορούσε να είναι πολύ αδύνατη, πολύ ισχυρή ή ακόμα και επιθετική προς υγιείς ιστούς στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Το σώμα σας θα είναι πιο ευάλωτο σε καρκίνους, λοιμώξεις, αλλεργίες, ασθένειες και άλλες προσβολές από ξένες ουσίες.

Αποκλίσεις ή υπεξαρθρήματα στη σπονδυλική στήλη θα προκαλέσουν κακή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου σας και του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Τα υπεξαρθρήματα μπορούν να δημιουργήσουν πίεση, να ερεθίσουν ή ακόμη και να «μαγκώσουν» τα νεύρα στη σπονδυλική σας στήλη. Αυτό περιορίζει την ελεύθερη ροή των πληροφοριών μεταξύ του σώματός σας και του εγκεφάλου σας. Οι χειροπράκτες αποκαθιστούν αυτή την επικοινωνία μέσω ήπιων προσαρμογών που ευθυγραμμίζουν σωστά τους σπονδύλους σας και επιτρέπουν στο σώμα σας να φροντίσει καλύτερα τον εαυτό του. Με την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να υπερασπιστεί το σώμα σας από νοσήματα και λοιμώξεις. 

Όποιος προσπαθεί να είναι υγιής πρέπει να βλέπει κάποιον χειροπράκτη σε τακτική βάση. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Πρέπει να συμβουλεύεστε τον χειροπράκτη σας για να βλέπετε πόσο συχνά ο τρόπος ζωής σας απαιτεί προσαρμογές του σώματός σας.


Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι η χειροπρακτική περίθαλψη βελτιώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

1.  Κατά τη διάρκεια της θανατηφόρας επιδημίας γρίπης του 1917 και 1918, οι ασθενείς που λάμβαναν χειροπρακτική περίθαλψη είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τον γενικό πληθυσμό. Οι ασθενείς που λάμβαναν χειροπρακτική περίθαλψη είχαν ποσοστό θανάτου 0,25%, ενώ εκείνοι που δεν λάμβαναν χειροπρακτική περίθαλψη είχαν ποσοστό θανάτου 5% και 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την επιδημία της γρίπης.

2. Η Διαδικτυακή Ψυχολογία Σήμερα ανέφερε ότι μια μελέτη του Εθνικού Κολεγίου Χειροπρακτικής στο Λόμπαρντ του Ιλινόις διαπίστωσε πως οι αριθμοί των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα νοσήματα αυξάνονταν μόλις 15 λεπτά μετά τις χειροπρακτικές προσαρμογές.

3.  Ο επικεφαλής της έρευνας για την πρόληψη του καρκίνου στο Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής της Νέας Υόρκης και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Ronald Pero, Ph.D., πραγματοποίησε μια τριετή μελέτη με 107 άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειροπρακτική περίθαλψη για 5 χρόνια ή περισσότερο. Διαπίστωσε ότι οι χειροπρακτικοί ασθενείς είχαν 200% μεγαλύτερη ανοσολογική επάρκεια από εκείνους που δεν είχαν χειροπρακτική περίθαλψη. Αυτή η ανώτερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος δεν φάνηκε να μειώνεται με την ηλικία. Σε σύγκριση με τους ασθενείς με καρκίνο και εκείνους με άλλες σοβαρές ασθένειες,, η μεγαλύτερη ανοσολογική επάρκεια των χειροπρακτικών ασθενών αυξήθηκε σε 400%.

4.  Το 1991, η Patricia Brennan, Ph.D., οδήγησε μια ομάδα ερευνητών σε μια άλλη μελέτη που διαπίστωσε ότι η λειτουργία των φαγοκυττάρων, των λευκών αιμοσφαιρίων που αναλαμβάνουν αποστολές έρευνας και καταστροφής για το σώμα, ενισχυόταν σε άτομα που λάμβαναν χειροπρακτική περίθαλψη.

5.  Το 1994, μια μελέτη έδειξε ότι οι θετικοί στον ιό HIV ασθενείς που υποβλήθηκαν σε προσαρμογές για έξι μήνες στο Πανεπιστήμιο Χειροπρακτικής Life είχαν 48% αύξηση στον αριθμό των κυττάρων CD4 (ένα σημαντικό συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος), σύμφωνα με τη μέτρηση από το ανεξάρτητο ιατρικό κέντρο που επόπτευε την ιατρική περίθαλψή τους. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, άλλοι ασθενείς θετικοί στον ιό HIV στο ίδιο ιατρικό κέντρο παρουσίασαν 7,96% μείωση στον αριθμό των κυττάρων CD4. Επικοινωνία


Ευστράτιος Μανωλίδης D.O., D.C., N.D.,
Δρ. Οστεοπαθητικής, Χειροπρακτικής, Ιριδολογίας - "Φυσική εναλλακτική αγωγή υγείας"

Λεωφόρος Κηφισίας 18 Αμπελόκηποι, 1ος όροφος, 11526, Αθήνα, Τηλ.: 210 77 77 563

Επισκεφτείτε μας στην σελίδα μας στο Facebook

Που θα μας βρείτε


Το Κέντρο Οστεοπαθητικής, Χειροπρακτικής και Φυσικοπαθητικής βρίσκεται στο ύψος Λ. Κηφισίας 18 (πλησίον Λ. Αλεξάνδρας). Απέναντι από το super market Σκλαβενίτης. Στο τέρμα Αμπελοκήπων.